Nasdaq Helsingin viestintäjohtaja Maarit Bystedtin mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden vastuullisuusraportointi on maailman huippuluokkaa. Lisäksi hän tarjoilee katsauksen tulevaan pörssivuoteen.

Vastuullinen sijoittaminen on tullut jäädäkseen. Tammikuun kolmannella viikolla useat suomalaiset pörssiyhtiöt saivat taas hienoja uutisia kanadalaisen Corporate Knights Capitalin vastuullisuusvertailun tuloksista; peräti kuusi suomalaisyhtiötä on jälleen maailman sadan vastuullisimman yhtiön joukossa. Onnea Neste, Outotec, UPM-Kymmene, Kone, Metso ja Kesko! Heti perään tuli pörssien välinen vertailu: Helsingin pörssin markkina-arvoltaan suuret yhtiöt ovat maailman parhaita vastuullisuusraportoinnissa jälleen kerran. Ykkösasemaa large cap -yhtiöt ovat pitäneet hienosti jo muutaman vuoden ajan.

Myös yhtenä Nasdaqin painoalueista vuonna 2020 tulee edelleen olemaan ESG ja sen edistäminen. Koska pörsseillä on keskeinen rooli pääomamarkkinoilla, ne voivat omalta osaltaan pyrkiä ohjaamaan pääomavirtoja kestävämpään suuntaan ja näin edesauttamaan talouden kestävää kasvua pitkällä aikavälillä. Nasdaq onkin edistänyt yritysvastuullisuutta jo yli 10 vuoden ajan, ja sen lisäksi se pyrkii jatkuvasti tuomaan markkinoille asiakkaille ja sijoittajille kohdistettuja uusia palveluita.

Nasdaqin vastuullisuuteen liittyviä tuotteita ja palveluita ovat ESG-opas, ESG-dataportaali, ESG Footprint -laskentapalvelu, ESG-indeksit ja -indeksifutuurit sekä yhtiöiden liikkeelle laskemat vihreät joukkolainat. Näiden lisäksi aivan uusia palveluita ovat  Nasdaq Sustainable Bond Network, joka kokoaa sijoittajien käyttöön maailmanlaajuisesti eri liikkeellelaskijoiden vihreiden joukkovelkakirjalainojen tietoja, ja ESG Reporting Platform, joka kokoaa yhtiön ESG-raportointia varten keräämät tiedot ja helpottaa niistä laadittavaa ESG-raportointia.

Kun puhutaan pörssistä, ei voi olla puhumatta listautumisista. Vuoden 2018 lopun korkean markkinoiden volatiliteetin johdosta vuodesta 2019 ennakoitiin huonoa listautumisvuotta, mutta Nasdaqin pohjoismaisilla markkinoilla päästiin lopulta jopa 63 listautumiseen ja kerättiin sama määrä pääomia kuin edellisenäkin vuonna. Suomessa meillä oli seitsemän listautumista. Maailmanlaajuisesti listautumiset olivat kuitenkin sekä lukumäärällä että kerätyillä pääomilla laskettuna matalammalla tasolla kuin parina edellisvuotena huolimatta öljy-yhtiö Aramcon kaikkien aikojen maailman suurimmasta listautumisesta – Nasdaqin teknologialla pyörivässä – Saudi-Arabian Tadawulin pörssissä.

Viime vuonna listayhtiöiden ostotarjousten suuri määrä herätti huomiota; jopa kuusi yhtiötä poistui pörssistä ja kuudella yhtiöllä on lunastusmenettely vielä kesken. Helsingissä listalta on poistunut vuosien 2000-2019 aikana yhteensä jopa 109 yhtiötä ja listautunut 121 yhtiötä. Tämän vuoksi on sanomattakin selvää, että tarvitsemme joka vuosi uusia listautujia. Nykyisellä arvostustasolla ja varsin matalalla volatiliteetilla emme näe merkittävää hiljentymistä listautumisissa tänä vuonna Pohjoismaissa, ja odotamme tämän vuoden olevan Helsingissäkin viime vuotta vastaava listautumisvuosi. Ensimmäisenä aikeistaan listautua päämarkkinalle kertoi Musti Group Holding Oy 20.1. ja ohjelmistoyhtiö Bilot Oy ilmoitti aikeistaan listautua First Northiin 28.1. Mukava aloitus vuodelle!

Hyvää tulosraportointikautta kaikille!

Maarit Bystedt
Viestintäjohtaja
Nasdaq Helsinki